Traktorer ur Steinbecks ögon

Den prisbelönte författaren John Steinbeck skrev det amerikanska nationaleposet Vredens druvor. Boken publicerades 1939 och hyllades villkorslöst av det amerikanska folket och kritikerkåren. Romanen utspelar sig under den amerikanska depressionen och skildrar familjen Joad som blir tvungna att lämna sitt hem eftersom skörden har slagit fel och de klarar inte av att ta hand om gården. Den mark som familjen Joad ägt i flera generationer kommer nu att brukas av företag och dess traktorer.

Familjen Joad tvingas packa allt de har och ger sig ut på en färd västerut vars destination förhoppningsvis är jobb, lycka och pengar. På väg ut väst så träffar Joad flera andra familjer som mött samma öde som dem. Dessa familjer söker jobb, men nationens ekonomi står på konkursens klippkant. De jobb man väl kan få ger dåligt betalt och är under usla förhållanden. Romanen skildrar företagarnas hänsynslöshet mot bönder och den brutala vardag som dessa lyckosökare levde i. Men den tar också upp de band och den solidaritet som skapas mellan alla dessa familjer.

 

Steinbecks traktorer

I romanen skildrar Steinbeck traktorer noga. Det är de som ska ersätta människorna. I romanen beskrivs traktorer som själlösa djurliknande varelser. Traktorerna är maskiner och dess förare är slavar under dem. Traktorförarna vet om att det är på grund av deras fordon som flera människor drivs från sina hem men är själva tvingade till att köra dessa fordon eftersom det råder en ekonomisk kris och även de behöver mat på bordet.Traktorer ur Steinbecks ögon 2

 

Traktorförarna kan, enligt Steinbeck, aldrig förstå jorden full ut, de bryr sig inte om jorden. Inte i alla fall på samma sätt som människorna, som ägde och brukade jorden för hand. Traktorförarna struntar i om skörden är bra eller dålig, det kommer alltid finnas någon annan mark de kan bruka. Människorna däremot har ett band och ett utbyte med marken som gör dem, enligt Steinbeck, till de mest optimala skötarna av marken.

 

Vredens Druvor kan läsas och lyssnas på e-böcker. Steinbecks traktorresonamng är intressant ur ett perspektiv avs vad ny teknik kan ha för inverkan på människan – en fråga som är lika aktuell i dagens samhälle, detta till trots så är Steinbecks syn på traktorer idag förlegad. Traktorer ses idag som en bondes bästa vän och hjälper denne att ta hand om sin skörd.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Vesterberg