Jordfräs

Jordfräsar används för att hacka sönder klumpar i jorden och luckra upp den, så att jorden syresätts. På detta sätt förbereder man jorden för odling. Det finns både varianter av jordfräsar som drivs framåt av ett drivande hjul, och jordfräsar som en förare får putta framåt, liksom större jordfräsar som man kan fästa på traktorer. På tvåhjultraktorer är jordfräsen ofta permanent fäst vid traktorn, och drivs genom att den är kopplad till traktorns motor. På fyrhjulstraktorer är jordfräsen ofta fäst vid traktorn med hjälp av ett trepunktslänkage, och drivs via ett kraftuttag.

Även om jordfräsarnas utseende och uppgift till viss del liknar plogens, har de olika syften. En plog drar man för att komma åt djupt under jorden, och bryta upp hård jordmån, medan en jordfräs arbetar närmare ytan, och även kan användas som ett sätt att bekämpa ogräs.

Det syfte som idag uppfylls av jordfräsar fick jordbrukare för tusentals år sedan själva uppfylla med hjälp av hackor och dubbelhackor. De första jordfräsarna drogs av dragdjur som hästar, åsnor eller oxar, eller av människor själva. Det var, som man lätt förstår, ett slitsamt arbete, och det var på detta sätt man luckrade upp jorden ända fram till början av 1900-talet, närmare bestämt år 1912, då den första ångdrivna jordfräsen uppfanns av Arthur Clifford Howard i Australien. Han använde då sin fars ångtraktor som kraftkälla åt jordfräsen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Efter denna uppfinning underlättades arbetet med att luckra upp jorden och med att bekämpa ogräs markant. Idag har dock användandet av jordfräsar minskat igen, eftersom man istället använder olika bekämpningsmedel för att motverka ogräs. I vissa fall är det dock inte önskvärt, till exempel vid ekologiskt jordbruk, varför det fortfarande finns en plats och ett syfte för jordfräsar i dagens samhälle.

Jordfräsar finns också i mindre varianter med små blad, som kan dras eller puttas av bara en person. Dessa används ofta inte inom jordbruket, utan som trädgårdsredskap av privatpersoner med ett odlingsland eller stora rabatter. Om du letar efter en begagnad jordfräs till ett överkomligt pris, ska du leta på Allaannonser.nu. Då letar du nämligen på de flesta annonssidorna online med bara en enda sökning.

 

Taggar: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Vesterberg