Såmaskin

En såmaskin används till just vad det låter som: att så. Moderna såmaskiner har dock även en sekundär funktion, då extra utrustning gör det möjligt att gödsla samtidigt som man lägger ut sådden.Hästsåmaskin_Sverige

Såmaskiner har en historia som är mer än tusen år gammal, då de första enkla varianterna av denna maskin började dyka upp i Främre Orienten och Ostasien för minst tusen år sedan. Det tog betydligt längre innan man på den europeiska kontinenten började experimentera för att åstadkomma något liknande: de första enkla såmaskinerna dök där upp någon gång på 1500-talet. Inte förrän tvåhundra år efter det började ett verkligt intresse för hur tekniska uppfinningar kunde underlätta jordbruket att väckas. I början av 1700-talet, runt år 1720, skapade till exempel den kände svenske uppfinnaren Christoffer Polhem en modell för en såmaskin, även om man inte vet med säkerhet om modellen faktiskt blev byggd i fullskala eller inte. Vid mitten av 1700-talet hade ett flertal såmaskiner skapats. Samtliga var så kallade radsåningsmaskiner, som endast kan så en rad i taget, och än så länge var alla olika modeller av såmaskiner som presenterades handdragna. Många liknade en skottkärra till utformningen.

Utvecklingen som skulle föra såmaskinen in i den moderna eran kom till slut inte från svenska uppfinnare, utan från engelska. Det var prästen James Cook som år 1783 uppfann en radsåningsmaskin som hade 6 billar och en utmatningsanordning som bestod av små skopor som satt fast i roterande trissor. Denna såmaskin skulle få stor betydelse för hur maskinerna utvecklades i framtiden.

Vid mitten av 1850-talet hade man även i Sverige börjat tillverka radsåningsmaskiner, och de första tillverkarna, Överums bruk och Ystads mekaniska verkstad, åtföljdes snart av bland andra AB Vesteråsmaskiner, Gefle Åkerredskaps AB, Klosters Gjuteri och Mekaniska Verkstad i Lund samt Grönkvists Mekaniska Verkstad i Katrineholm.

Även om man inte arbetar som bonde, och har en hel åker att så, blir det en hel del redskap som behövs bara för att sköta ett litet odlingsland på tomten. Då kan det vara bra att ha en liten friggebod som man kan förvara redskap, jord och annat i. Du hittar ett stort utbud av friggebodar på Byggmax.se.

 

Taggar: ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Vesterberg