Att sköta om en gård

Det behövs en hel del jordbruksfordon för att man ska kunna ta hand om en gård. Om man vill odla, föda upp djur och annat kan man behöva både traktorer, ballyftar, plogar och mycket annat. Men vad bör man tänka på när det ska köpas in eller lånas redskap?

Vilka maskiner behövs?

När man köper eller på annat sätt förvärvar en gård behöver man en hel del maskiner för att man ska kunna ta hand om den på rätt sätt. Exakt vad man behöver beror lite på vad man tänkt göra på gården, hur stor yta den är på med mera. Oavsett gårdens storlek kommer man antagligen att behöva en traktor med lite tillbehör. Den kan användas till allt från plogning, till fodring och mycket annat. Dessutom tar den sig fram i både lera och snö tack vare de stort mönstrade däcken. När man köper maskiner från Kellfri.se vet man att man alltid får saker i bra kvalitet som håller länge. Just kvalitet är viktigt. Om man har djur som behöver foder kan man inte stå där i flera dagar utan redskap bara för att något gått sönder.

En del maskiner och redskap behöver man dock inte hela tiden. För plöjning kan man ofta hyra in ett redskap när det är så dags. Det gäller dock att planera klokt när man inte har egna redskap att förlita sig på.

Att få in en smitta

När man har sina egna traktorer och maskiner vet man var de används någonstans. Om man behöver låna olika saker kan man omöjligt veta exakt var de tidigare har befunnit sig. Det kan ställa till en del problem. Olika smittor kan nämligen på det sättet spridas till andra gårdar, och även till den egna gården. När man inte vet var smittan kommer ifrån kan det vara svårt att spåra den. Om smittan upptäcks ett tag efter det att man lämna tillbaka redskapen blir det än svårare. Under senare år har bland annat mjältbrand upptäckts på gårdar utan att man vet var det egentligen har kommit ifrån. Att få in en smitta på en gård kan vara förödande. Man förlorar ofta djur, betesmark och foder. Det blir också kostsamt ekonomiskt.

Att köpa rätt traktor

När man ska köpa en traktor och andra jordbruksredskap gäller det att tänka efter så att man verkligen får rätt saker. Man bör fundera över hur stark traktor man behöver, och om den måste ha massor av moderna finesser. Kanske kan man till en början klara sig bättre med en lite äldre traktor. Många gånger är traktorns styrka viktigare än till exempel aircondition. Även när det gäller de andra redskapen kan det vara klokt att satsa på kvalitet och mångsidighet istället för att bara se till om redskapen är nya eller inte.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Vesterberg